سبک زندگی اسلامی(1) - فرهنگ کار جمعی(ویژه حلقه ها)
زندگی در بهشت(سبک زندگی از دیدگاه مقام معظم رهبری)
1)چرا فرهنگی کار جمعی در ایران ضعیف است؟
همیاری و همدردی
دین با هم ها...
دین اسلام به عنوان آخرین آیین نجات بخش انسان است، دینی همه جانبه بدون فرو گذاردن حق هیچ کس دین برتر میباشد.
مکتبی که به یکی بودن دستور می دهد. و تعالی انسان را در با هم بودن می داند. و او را به این امر فرمان میدهد:
«واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولا تفرقوا» (آل عمران/103)
رسول گرامی اسلام (ص)میفرماید: مومن سراسر سود است اگر همراهش شوی به تو سود میرساند. مشورت کنی به تو سود میرساند، شریکش شوی سود میکنی (جامع ا لصغیر)
همکاری و همیاری در کجا و تا کجا؟!!
سوال ما این است حال که روشن شد کار جمعی و با هم بودن این همه توصیه گشته است در چه اموری باید باشد خداوند در سوره مائده میفرماید:
«تعاونوا علی البر و التقوی و لاتعاونوا علی الاثم و العدوان» (مائده/2)
در کارهای خ یر و نیک همدیگر را یاری دهید، و در گناه و تجاوز یکدیگر را کمک نکنید.
خداوند متعال این آیه را با چه منطق و ادبیات زیبایی بیان نموده است: که ای انسان! برای رشد، برای تعالی، برای خدمت به خلق، کمک کن و هر جا که دیدی بوی فتنه میآید دوری کن.
چند نمونه از چراها؟
چرا در کوچه و محل زندگی ما جوانی زندگی کند که بخاطر تنگدستی نتواند ازدواج کند؟ آیا با همکاری اهل محل نمی توان گره کار او را باز کرد؟
چرا در آشنایان ما دو خانواده با هم سال ها قهر باشند؟
آیا با همیاری نمیتوان آشنایان را صلح داد؟
چرا سرمایه های خرد جوانان صرف هیچ و پوچ میشود؟ آیا با شراکت و تاسیس کارگاه و یا شرکتی نمیتوان سرمایه آنها را به ثمر رساند؟
چرا استعداد نابغه هایمان؟ چرا فکر نخبههایمان؟ و چرا؟ و صدها چرای دیگر و چرا ما «خیلی هایمان» نمیتوانیم کار جمعی ا نجام دهیم؟
چرا؟
دربررسی ریشههای این پدیده میتوان به این امر اشاره کرد:
1-عدم اطلاع از فواید کار جمعی
فوایدی مانند:
کم هزینه شدن امور (مانند ازدواجهای دانشجویی)
ایجاد شور و نشاط در بین افراد و رفع کسالتهای روحی
جلب رحمت الهی که در روایات ما وارد شده است (دست خدا با جماعت است)
در صورتی که بتوان فواید و آثار کار جمعی را بر همگان تشریح نمود بسیاری از انسانها کارهای خود را در قالب کارهای جمعی انجام خواهند داد.
2-آنها همه چیز را برای خود میخواهند، از نتیجه پیروزی کار جمعی فقط برای کیسه خود میاندیشند و حسادت آنها اجازه خیررسانی به دیگران را نمیأهد.
انحصار طلبی و توهم (خیال باطل) توان انجام همه کارها، او را مشغول میکند و با بدبینی و عدم اعتمادی که از غرور وخود خواهی او سرچشمه میگیرد، هرگز وارد کار جمعی نمیشود.
3-عدم وجود فرهنگ جمعی
فرهنگ مقولهای است که باید در وجود انسان ریشه بدواند و این مسیر نمی گردد الا اینکه از دوران کودکی شروع گردد.
امیر مومنان (ع) فرمود: «التعلم فی الصغر، کانقش فی الحجر» که آموختن در کودکی مانند حکاکی در سنگ است. (بحار الانوار)
نقش رسانه ها در فرهنگ سازی: نقش بسزایی است که باید روح با هم بودن را در وجود انسان ها بدمند، جامعهای که صدها نقطه مشترک آیینی، تمدنی، مذهبی و آداب و رسومی دارد نباید هنوز در فکر یکه تازیهای فردی غوطه ور باشد.
امیرمومنان (ع) فرمود: با هم بودن و مشورت، شراکت درعقل های هم خواهد بود (مفاتیح الحیوه) و روشن است اثر و کاری که نتیجه چند فکر و عقل باشد هرگز قابل مقایسه با نتیجه یک عقل نیست.
زیباترین سمبل کار جمعی
شاید بتوان یکی از زیباترین و دوست داشتنی ترین مصادیق کارگروهی و جمعی را تزیین کوچه و خیابانهای شهر در ایام نیمهشعبان دانست، که همه با هم و هر کس به اندازه توان خود شرکت می کند، و چقدر شهر زیبا می شود و انسان چقدر مهربانتر. و باید باور کرد که یکی از شرایط ظهور، مولود نیمه شعبان ، همدل بودن و هم نوا بودن است. و همه باور کنیم:
"تا نیاید گره از کار بشر وا نشود.."
شیطان مخالف تشکیل گروههای هم فکر
رسول الله (ص) فرمود: دست خدا بر سر جماعت است و شیطان همراه کسی که با جماعت (جامعه مسلمان) ناسازگاری کند میرود. (کثرالعمال / 1031)
پیامبر اعظم (ص) فرمود:
دست خدا بر سرجماعت است، هر گاه فردی از جماعت جدا شود، شیطان او را میرباید، همچنان که گرگ گوسفند جدا مانده از گله را میرباید (کثرالعمال/1028)
م.انصاری
مطالب قبلی این موضوع: